Eilinen päivä vierähti Dalatia ympäröivällä maaseudulla ihastellen erilaisia kohteita. Varasimme edeltävänä iltana yksityisauton (kuskilla) ja pakettiin kuuluvat kohteet. Päivän kiertoajelu 08.30 - 16.00 maksoi miljoonan :) Eli siis 39 euroa ja sisälsi 9 eri kohdetta.


Ensimmäisenä pysähdyimme eräälle kukkafarmille. Kukkabisnes on täällä todella isoa ja paikallisten markkinoiden lisäksi kukkia viedään niin oman maan isoimpiin kaupunkeihin kuin ulkomaillekin. Alunperin kukkia on kasvatettu ulkosalla ilman mitään suojaa, sään armoilla, mutta sitten yksi vietnamilainen oli nähnyt miten Hollannissa kasvatetaan kukkia kasvihuoneissa ja oli kopioinut idean myös tänne Dalatin kukkuloille. Sen jälkeen kukkabisnes otti todenteolla tuulta alleen ja se on nykyään iso elanto paikallisille maanviljelijöille. Kuvassa näkyvät Gerberan näköiset kukat maksavat n. 80 centtiä euroissa ja niitä saa tuolla rahalla siis 30 kappaletta!!! Ai että kun ois koti aina täynnä leikkokukkia jos noin halpaa ois suomessakin :) Sanoin kuskille, että meillä yksi kukka maksaa n. 5 euro ja hän meinasi pyörtyä :)



Seuraavaksi pysähdyimme kahviplantaasin vieressä. Tähän liittyy vähän surullinen tarina tai miten sen ottaa, kolikolla on aina se kaksi puolta. Vuorilla elävä alkuperäisväestö on hakannut monet kukkulat paljaaksi metsistä ja tehneet rinteille kahviplantaaseja. Valtiolla ei ole resursseja valvoa toimintaa ja näin ollen metsää kaadetaan TODELLA paljon. Toisaalta tämä on vuorilla asuville ainut elinkeino ja tätä nykyään hyvä elinkeino onkin. Vietnam kun on nykyään toiseksi suurin kahvintuoja Brasilian jälkeen. Tässä alla kuva kahvipuusta ja kahvinviljelijän talosta (talot ovat kuulemma vuosien mittaan isonneet ja komistuneet kahvin hinnan nousun myötä ).

Puissa kasvavat kahvipavut eivät tuoksuneet ollenkaan kahville, maku papuihin tulee vasta papuja kuivattaessa auringossa. Kaikki pihat olivat mustanaan, täynnä tummuvia papuja. Tummuneet pavut kuoritaan ja jäljelle jää siis tuttu jauhettava kahvinpapu. Täällä kahvijauheen sekaan lisätään hieman suklaata tai muita makuja antamaan kahville lisäaromia. Paikallinen kahvi on tosiaan maultaan aika makeaa ja vahvaa.


Seuraavaksi pysähdyimme tutustumaan miten riisiviiniä valmistetaan. Tämä "riisiviini" oli kuitenkin 65% vahvuudeltaan ja oli siis ihan kirkasta viinaa :) Polttimossa palamiseen käytettiin kahvipavun kuoria joka säästää tietenkin juomantekijän kuluja ja myös metsää jota jo muutenkin oli aika armottomalla kädellä hakattu alas. Riisi keitetään ja mukaan heitetään joitain entsymejä ja tämä riisimössö vedellä laimennettuna laitetaan saaviin muhimaan vajaaksi viikoksi. Sen jälkeen muhinut keitos kaadetaan polttopönttöön ja keitetään ja niin edelleen. Lopputulos = Kirkasta viinaa.Tässä muutama kuva alla riisiviinin tuottajan luota, joka lähinnä näytti vanhanliiton pirtusammiolta :)




Seuraavaksi pysähdyimme silkkitehtaalle ja näimme miten silkkilankaa valmistettiin sekä miten siitä tehdään kangasta. Tosi mielenkiintoista. Silkkiperhosen toukka tekee itselleen ison valkoisen kotilon ja ennen toukan kuoriutumista ulos kotilot kerätään talteen. Ne kiehautetaan ja heitetään vesialtaaseen jossa silkkilanka kotilosta alkaa irtoamaan. Lankaa nostetaan vesialtaasta kerille, jotka rullaavat sen pienelle lankakerälle.. ja näin langan keriminen jatkuu aina vähän isompien ja aina vain isompien kerien ympärille. Tässä alla kuvia kotiloista, langan keräämisestä sekä itse kankaan teosta... Kuten jo sanoin, todella mielenkiintoista!






Laitan loppumatkan kohteet seuraavaan osioon, ettei postauksesta tulisi ihan hillittömän iso :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 kommenttia: